dimecres, 22 de juny del 2016

La cursa de Rac1 i una cursa als barris. Història de dues realitats...


Fa cosa d'un any que Girona és Runner.
Arreu veus gent corrent amb més o menys estil i deixant-se el fetge perquè "està de moda".
I com manen les modes, cada cap de setmana hi ha cursa, zumba i molta roba fluorescent.



A Girona, com no podia passar d'una altre manera, l'Equip de Govern de la ciutat ha vist el fenòmen Runner com una font de Turisme esportiu i pensa convertir Girona en una suposada ciutat d'excelència esportiva.
A través de la campanya "Girona Enjoy Sport" estan publicitant Girona com a destinació de turisme esportiu i, setmana sí setmana també, s'han entossudit en acollir curses de tota mena i distàncies conegudes.
Resulta que tenim una ciutat de 39'2 km2 de superfície, i tenen la brillant idea de col.lapsar mitja ciutat amb la organització de curses de 10, 20 km i mitja maratò?
Doncs sembla ser que la campanya de turisme esportiu així ho demana i, es clar... Per la #Gironaemociona , tot s'hi val.

Us explicaré una anècdota personal... El passat 17 d'Abril de 2016, a Girona hi va haver una cursa d'aquestes de 20 km i la Crtra. Barcelona es va tallar per "acollir l'esdeveniment". Resulta que un servidor havia d'anar al Centre de la ciutat per allò de les Festes de Primavera i, després de comprobar el col.lapse circulatori produït per una ciutat tallada pel mig a banda i banda de Crtra. Barcelona, vaig decidir arribar-m'hi amb la meva Girocleta com altres vegades he fet.
Doncs un cop vaig arribar a l'estació de Girocleta de Pl. Catalunya, totes les places ocupades. M'arribo a l'estació de l'Avda. Ramòn Folch, i "caca de la vaca". Pl. Miquel de Palol, també ocupat. I, per fi, a la Rambla Xavier Cugat de Fontajau vaig aparcar la meva bicicleta i em vaig disposar a una caminadeta de 15 minuts fins a la destinació final al Centre de la Ciutat.
"Óle tu!" vaig pensar... Potser era incapacitat de gestió o potser m'estaven convidant a fer duatlò esportiu (voltes en Girocleta i caminada fins al Barri Vell). Però a l'Ajuntament de Girona segur li van xiular les orelles pels improperis que li devia dedicar més d'un ciutadà de l'extraradi Gironí, "content" per tant fantàstica gestió de mobilitat urbana.

Però és realment Girona una ciutat esportiva, o és la "Girona Enjoy Sport" una altre campanya per portar turistes al Centre Històric i prou?
Deixar a la resta de barris de la ciutat l'oportunitat de "gaudir" de les curses amb carrers tallats a la circulació i altres restriccions de mobilitat, es pot considerar un tracte igual perquè tots els sectors de la ciutat visquin la "Girona Esportiva"?



Aquest passat 19 de Juny s'ha cel.lebrat a Girona la "Cursa de Rac1", amb més de 4.000 corredors inscrits tant Gironins/es com provinents de diversos indrets de Catalunya.
Una cursa llargament anunciada, que va comptar amb la col.laboració de l'Ajuntament de Girona, la presència institucional de l'Alcaldessa i la Regidora d'Educació i Esports de la ciutat, la promoció a la portada web Municipal, etc... Una bona jornada esportiva que va transcòrrer pel platò de Joc de Trons, la Devesa i, de ben segur, devia donar a Girona els típics ingressos directes i indirectes que tant acostumats estem de sentir davant qualsevol activitat de la #Gironaemociona.

Carrers nets, gespa tallada i tothom de 21 botons, per causar la millor impressió als organitzadors de la cursa.

Uns detalls estètics i servicials que, curiosament, no s'estenen a tots els indrets de Girona quan s'hi celebren activitats.
Tot seguit, us explicaré com va transòrrer una altre cursa organitzada i cel.lebrada al barri de Can Gibert del Pla de la ciutat de Girona, i alguna anècdota de l'activitat basada en fets reals...



Als barris de Sta, Eugènia, Can Gibert i Sant Narcís tenim la "mania" d'organitzar activitats de tota mena, i fer-ho sovint, I desde fa 10 anys (molt abans de la "Girona Runner"), al nostre Sector s'organitza la "Cursa de Sant Jordi" dels tres barris abans esmentats, a on la mainada d'Educació Infantil, Primària i Secundària, corren per amor a l'esport i l'amor a la cultura (el premi als corredors son llibres).
Resulta que la cursa d'aquest any 2016 s'ha hagut de celebrar el 22 de Maig (un Mes després de Sant Jordi), i la seva organització ha tingut les següents particularitats:

-S'ha celebrat el 22 de Maig perquè fins aquesta data no hi va haver furgonetes i arcs de sortida disponibles per les Entitats organitzadores. Un material "segrestat" per les múltiples curses amb finalitats diverses, tot i que aquesta era la DESENA edició d'una cursa que ha repetit format i dates fins aquest any.
-La cursa s'ha celebrat, també per desena vegada, a l'anomenat "Parc del Pou" de Can Gibert del Pla de Girona. I sabeu què? En arribar al lloc, l'estat del parc era lamentable. 
Herbes altíssimes que impedíen veure els/les corredors/res i seguir el desenvolupament de la cursa.
Llaunes, vidres, ampolles trencades i brutícia, al llarg del recorregut.

Herbes altes
Brutícia


-Cap promoció prèvia de la cursa a la web Municipal ni suport de la campanya "Girona Enjoy Sport".
-Més de 400 persones inscrites a la cursa entre alumnes de Primària, Infantil, Secundària i pares/mares d'alumnes.
-Participació i voluntariat de les AMPAs de cinc escoles del sector, professorat d'Educació Física dels Centres i personal del Centre Cívic Can Ninetes.
-ABSÈNCIA DE REPRESENTACIÓ INSTITUCIONAL A L'ACTE. Ni la Regidora d'Esports, ni l'Alcaldessa, ni el Regidor de Sta. Eugènia, ni el de Sant Narcís ni la Regidora de Can Gibert del Pla de Girona.
Una absència que ja es va repetir l'any anterior i que s'ha convertit en costum de l'activitat.
-10 edicions de la cursa de Sant Jordi!!!! 10!!! Molt abans que el fenòmen Runner de Girona esclatés, als barris ja corríem.

Així doncs, jutgeu...
Dues realitats molt marcades, oi?
El model es repeteix. Una Girona turística que s'emporta tot el reconeixement de ciutat esportiva i una tasca dels barris que, tot i portar 10 edicions, continua a l'ombra de la #Gironaemociona 

L'any vinent tornarem a organitzar la 11ena edició del Cross de Sant Jordi de Sta. Eugènia-Can Gibert-Sant Narcís.
Vindrà alguna persona representant de l'Ajuntament a demostrar respecte per la tasca feta i coherència pel foment de l'Esport?
Tallaran les males herbes del Parc i netejaran el recorregut de la cursa?
Anunciaran l'activitat a la web?
Alliberaran abans el material per fer l'Acte?
Faran justícia a més de 400 persones d'un barri de la ciutat que volen fer esport?  
Respondran a la tasca de coordinació de Centres Escolars, Entitats i Centre Cívic?

L'any 2017 estic segur que tots els esforços i mirades institucionals estaran centrades en la "Girona Enjoy Sport" del centre Turístic de la ciutat.
Ara faltarà saber si també ho faran davant la impressionant tasca que es fa a la resta de barris de la ciutat, i estaran a l'alçada del que es mereix la feina de voluntariat que porta ja deu anys escampant l'esport per Girona.
No només pel respecte mínimament exigible...
També per la dignitat dels nostres barris!

Run.., Run.., Run.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada